Новоолександрівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Як встановити опіку над дитиною в умовах воєнного стану

Дата: 03.04.2022 11:17
Кількість переглядів: 305

Десятки тисяч скалічених життів українських дітей потребують особливого захисту, піклування та турботи.

Сумна правда

Наші непоправні втрати: станом на ранок 28 березня 2022 р. внаслідок розв’язаної росією загарбницької війни загинуло 143 дітей. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 217 дітей. Про це повідомив офіс генерального прокурора України.

Як зазначив представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джеймс Елдер, станом на 15 березня 2022 р. кількість дітей, які були змушені виїхати з України, досягла 1,5 млн. Представник ООН зазначив, що кожної хвилини рідні домівки вимушено покидають 55 дітей.

Ніколи не пізно

Багато дітей і до війни не мали повноцінних сімей, жили в дитячих будинках та будинках-інтернатах. Скажемо відверто: держава Україна не в повній мірі про них піклувалася. Однак багато сімей в Україні та за кордоном дали шанс на краще життя тисячам маленьких українців, усиновивши їх та подарувавши їм радість посмішок та тепло своїх сердець. За словами експертів, багато сімей з порівняно безпечних територій України навіть у цей складний час готові усиновити дитину.

Останнім часом засоби масової інформації та соціальні мережі активно поширюють заклики терміново усиновити дітей, які втратили батьків внаслідок війни росії проти України, а також дітей, які перебували у закладах інституційного догляду поряд з місцями бойових дій. При цьому пропонують спростити всі існуючі процедури. Не в останню чергу в якості реакції на такі заклики з метою усунення розбіжностей та непорозумінь Міністерство соціальної політики України 13 березня 2022 р. надало роз’яснення щодо питань усиновлення в умовах воєнного стану.

Хто може усиновити дитину та який державний орган це забезпечує

Переважне право на усиновлення дитини мають її родичі. Особи, які хочуть усиновити дитину, повинні в обов’язковому порядку звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання. Вони мають зібрати необхідні документи та пройти навчання, довести, що відповідають вимогам для усиновлення, і стати на облік кандидатів в усиновлювачі (його також ведуть служби у справах дітей). Тільки після цього можна розпочинати процедуру всиновлення.

Служба у справах дітей надає офіційну інформацію про дитину, яка може бути усиновлена, та відіграє ключову роль у забезпеченні усиновлення дітей. Держава встановила для себе пріоритетом вжиття вичерпних заходів для реалізації права дитини на виховання батьками або іншими родичами. Такі заходи включають:

  • встановлення обставин щодо батьків дитини, а також опікуна/піклувальника у разі їх наявності;
  • обставин щодо самої дитини (чи може вона бути усиновленою);
  • обставин щодо наявності у дитини, яку бажають усиновити, братів чи сестер (це важливо, оскільки сестер і братів за їх наявності заборонено роз’єднувати — діти повинні бути усиновлені в одну сім'ю.);
  • обставин щодо наявності у дитини, яку бажають усиновити, інших родичів, які мають переважне перед іншими право на усиновлення, або родичів, які можуть піклуватися про дитину.

Яку дитину можна усиновити

Усиновити можна дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали її батьки, і яка в обов’язковому порядку перебуває на обліку з усиновлення. Цей облік ведуть служби у справах дітей та Національна соціальна сервісна служба. Слід розуміти, що діти, які внаслідок бойових дій у ці дні втрачають батьків, на даний час не перебувають на обліку у відповідній службі та найближчим часом не будуть мати можливості стати на облік з усиновлення.

Спрощена процедура усиновлення в умовах воєнного стану

Чинним законодавством України не передбачено можливість змінювати чи спрощувати процедуру всиновлення. На даний час воно здійснюється на підставі постанови Кабінету Міністрів України №905 від 08.10.2008 р. «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

Чи можна усиновити дитину, яка стала сиротою внаслідок бойових дій на території України?

Ст. 207 Сімейного кодексу України (далі — СК України) передбачає положення, згідно якого усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки або сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадків, передбачених ст. 282 СК України. Усиновлення дитини відбувається у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Зрозуміло, що на даний час в регіонах, де ведуться активні бойові дії, служби у справах дітей та суди належним чином не функціонують та об’єктивно не можуть у повній мірі здійснювати свої повноваження. З огляду на це процес усиновлення не можна організувати з дотриманням усіх процедур, передбачених законом.

Пряма мова Міністерства соціальної політики України: «Усиновлення дітей, які перебувають на території України, буде проводитись лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України, і тільки по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків яких або інших родичів вдалося встановити. В умовах воєнного стану, коли люди можуть перебувати в облозі без зв’язку, в полоні або в лікарні з пораненнями різної складності, це може потребувати більш тривалого часу. Також слід брати до уваги, що особи, які хочуть усиновити дитину, не завжди матимуть можливість зібрати необхідні документи, підтвердити наявність житла та постійного доходу й створити для дитини належні умови для виховання та розвитку».

Як кожен з нас може допомогти дитині, якщо усиновити її поки що неможливо

  1. Звернутися до служби у справах дітей. Дитина, яка залишилася без батьківського піклування, може бути тимчасово розміщена у сім’ю родичів, знайомих чи патронатного вихователя. Діти, які вже набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, можуть бути влаштовані під опіку, піклування, у прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу.
  2. Скористатися чат-ботом «Дитина не сама» за посиланням. Він створений за ініціативи Дарії Герасимчук, радника-уповноваженого Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, у співпраці з офісом Президента України, Міністерства соціальної політики України та ЮНІСЕФ для допомоги дітям у складних ситуаціях воєнного стану.

Наша перемога близько завдяки мужності та героїзму Збройних сил України, єднанню та самопожертві українського народу! Коли я бачу очі волонтерів, сповнені рішучості та впевненості, я розумію, що народ України не здолати! Кожен з українців на своєму місці тримає стрій! Після перемоги ми повинні подарувати кожній дитині, яка втратила батьків внаслідок бойових дій, сім’ю. Легко сказати, але складно зробити, проте прагнути цього варто. Адже чужих дітей не буває — усі вони наші.

Джерело:

https://yur-gazeta.com/publications/practice/simeyne-pravo/chuzhih-ditey-ne-buvae.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь