Новоолександрівська громада

Запорізька область, Запорізький район

У Центральній виборчій комісії надали юридичні роз’яснення з приводу референдумів та повноважень депутатів місцевих рад

Дата: 08.04.2022 11:45
Кількість переглядів: 255

Центральна виборча комісія надала роз’яснення щодо дій окремих норм законодавства з приводу виборів, референдумів та функціонування комісій різних рівнів під час воєнного стану. Ці пояснення були розіслані до органів місцевої влади та депутатам. Про це заявив голова ЗОВА Олександр Старух.

  • Якщо депутат написав заяву – з цього моменту він вже не є депутатом. Тому я звертаюсь до наших народних обранців: якщо комусь важко, або не може реалізувати свої повноваження – пишіть заяву. Відправляйте її в електронній  формі або керівнику громади, або в обласну виборчу комісію, або керівнику районної військової адміністрації і далі займатеся своїми цивільними справами, - підкреслив Олександр Старух.

Згідно з постановою №67 «Про деякі питання діяльності територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, у період дії воєнного стану», від 4 квітня, на період дії воєнного стану на окремих територіях України, де перебувають збройні сили російської федерації, зупиняється виконання повноважень та діяльність територіальних виборчих комісій у зв’язку з наявністю загрози громадській безпеці і порядку, життю і здоров’ю їх членів, а також з наявністю загрози організації, підготовки та проведення російською федерацією незаконного референдуму чи виборів. 

Також у комісії наголосили, що відсутність механізму проведення місцевих референдумів, легітимізованого на рівні закону України, унеможливлює дотримання засадничих принципів реалізації народного волевиявлення. Таким чином, всі дії, спрямовані на імітацію заходів з підготовки та проведення місцевих референдумів на окремих територіях/у населених пунктах України, за неврегульованості Верховною Радою України порядку їх організації і проведення будуть містити ознаки зазіхання на конституційний лад України та захоплення державної влади.

Джерело:

https://www.zoda.gov.ua/news/60428/u-tsvk-nadali-juridichni-rozyasnennya-z-privodu-referendumiv-ta-povnovazhen-deputativ-mistsevih-rad.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь