Новоолександрівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Нотаріальні дії, що вчиняються без використання спеціальних бланків нотаріальних документів

Дата: 25.03.2022 18:43
Кількість переглядів: 286

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) з 06 березня 2022 року, без використання спеціальних бланків нотаріальних документів вчиняються такі нотаріальнії дії:

  • посвідчуються довіреності;
  • посвідчуються заповіти;
  • засвідчується справжність підпису на документах.

Ці нотаріальні документи викладаються на білих аркушах паперу з нанесенням певних обов’язкових реквізитів.

Звертаємо увагу, що вчинення вищевказаних нотаріальних дій з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів не є порушенням вимог законодавства, однак нотаріусам рекомендовано заощаджувати спеціальні бланки з метою їх витрачання для більш важливих нотаріальних дій (посвідчення договорів тощо).

Слід зазначити, що довіреності та заповіти, посвідчені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, підлягають обов’язковій реєстрації у Єдиному реєстрі довіреностей та Спадковому реєстрі.

В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до цих реєстрів як посвідчення заповіту (внесення змін до нього та його скасування), так і посвідчення довіреності (припинення її дії) здійснюється без використання цих реєстрів з подальшим внесенням до них відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Для реєстрації довіреностей та заповітів, посвідчених без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, в Єдиному реєстрі довіреностей та Спадковому реєстрі встановлюється позначка «Без бланків».

Джерела:

https://yur-gazeta.com/golovna/notarialni-diyi-shcho-vchinyayutsya-bez-vikoristannya-specialnih-blankiv-notarialnih-dokumentiv.html

https://minjust.gov.ua/news/ministry/notarialni-dii-scho-vchinyayutsya-bez-vikoristannya-spetsialnih-blankiv-notarialnih-dokumentiv

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь